Microblading – 3D ögonbryn en semipermanentLotta

Microblading

Bild och text: Anna Step

Vad är Microblading / 3D bryn ?

Microblading, 3D, även kallat Taffy metoden, eller eyebrow embroidery, mikrobladsteknik, är en relativt ny, manuell metod utav kosmetisk tatuering. Det är den hetaste must-have kvalificeringen för permanent makeup tekniker!  Det anses vara en semi-permanent i jämförelse med den traditionella sättet att tatuera in bryn på. 3D görs genom användning utav ett ytterst tunt blad för att rispa in pigment i översta hudlagren. Eftersom vi sätter färgen närmare ytan så framstår linjerna som klarare och skarpare, ungefär som 3D tatuering fast rikare i detalj. Det finns inget ”spill” under huden som när man använder permanent makeup tatueringsmaskiner. Det görs istället med ett tunnare blad (som består utav 10-16 små nålar sammansatts till ett blad) för att implementera färg i epidermis. Gör det ont? Det är naturligtvis olika från person till person, de flesta säger att det känns som att noppa ögonbrynen eller bli riven av en kattunge. 

Microblading metoden är idealisk för alla som vill förbättra sina ögonbryn ytterligare. Resultatet är naturliga hårliknande linjer som framhävs oavsett den redan tillgängliga hårmängden. Personer som lider av håravfall,  alopecia areata eller andra tillstånd som orsakar håravfall kan ha stor nytta av Microblading, likväl som andra personer som helt enkelt inte är nöjda med sina ögonbryn.

Pigmenten som används i denna metod har utformats för att matcha dina naturliga ögonbryns färg och, om ögonbrynen fortfarande finns kvar, helt och hållet smälta in i dem. Resultatet är naturliga, felfria och fylligare ögonbryn vid tatuering av ögonbryn. Till en början så framstår ögonbrynen som mörkare, men bleknar markant under en tvåveckors period. Det är absolut nödvändigt att göra en touch up eftersom det är väldigt svårt att förutspå hur pass väl huden bevarar färgpigmenten.

Resultaten kan vara allt ifrån 1 till 3 år, beroende på de olika faktorerna som påverkar proceduren. Oavsett så rekommenderas det att man gör en touch up en gång per år för att bevara formen och färgstyrkan.

Alla har vi olika hudtyper som beter sig olika vid tatueringar. Ingen är symmetrisk i ansiktet på grund av benstomme och muskelsammandragningar, och beroende på hur vi är byggda som människor, är det omöjligt att få en exakt symmetri. Att förvänta sig att exakt lika bryn om de från början är osymetriska kan vara orealistiskt. Vi kan göra vårt bästa för att få det så nära symmetriskt som möjligt. 


Behandlingen

Innan behandling får du en medicinsk enkät som du ska fylla i och vi diskuterar igenom processen. Jag tar ett foto av dig så vi kan studera din symmetri innan. Ingens ansikte är helt symmetriskt och du behöver vara realistisk med dina förväntningar. Därefter så tvättas dina ögonbryn och vi ritar tillsammans upp ett par ögonbryn som passar dig och som du känner dig bekväm med. När vi sen är klara så får du läsa på ett dokument som beskriver efterbehandlingen. Efter det så börja vi tatuera in ögonbryn streck för streck. Detta görs med en blad med flera vassa nålar på som jag ristar in färgen i din hud med.  När behandlingen är klar så får du med dig ett eftervårdskit hem så du kan sköta dina bryn på bästa sätt. Vi bokar också in en ny tid för återbesöket som bör ske mellan 5-6 veckor


DAGARNA INNAN 3D  behandlingen är det inte rekommenderat att:

* Sola eller använda solarium
* Utföra kosmetiska och estetiska procedurer för ansikte (allt som orsakar hudavlagring)
* Utföra behandling av ansiktet med laser (microdermabrasion)
* Intag utav alkohol 2 dagar innan – högre risk för blödningar

SAMMA DAG som behandlingen är det inte rekommenderat att:
* Dricka stark kaffe, te eller andra energidrycker (Red Bull)
* Blodförtunnande medicin (aspirin) och acetylsalicylsyra eller andra mediciner innehållande acetylsalicylsyra.


FÖLJ FÖLJANDE FÖRSIKTIGHETSÅTGÄRDER efter behandling 

*Använd inte makeup på det område som behandlats och pannan  förens 7 dagar efter behandling
*Bada inte i klorerat vatten, pool eller basta.
* Gå inte till gymmet på 7 dagar – eftersom svett, speciellt de första dagarna efter tatuering kan öka infektionsrisken och eftersom svett är salt – färgpigment kan läka till en ljusare färg än förväntat.
* Sola inte  solarium på 1 månad, använd därefter solkräm för att skydda pigmenten från UV strålning, eftersom det kan göra tatueringen upp till 50 % ljusare.
* Undvik direkt solljus
* Klia inte i ögonbrynen efter behandling – Skorpan kan klia och genom att klia dina ögonbryn kan du avlägsna pigment och öka infektionsrisken
* Applicera ytterst ytterst tunt lager vaselin med vitamin A och E 2 gånger dagligen.
* Första dagen: Tvätta med destileratvatten (kokt kallt vatten) första timmen varje kvart därefter en gång i timmen (du måste tvätta bort lymfan. Det är vätskan som utsöndras av huden för att skapa en torr skorpa. Desto mer torra skorpor, desto sämre läkning av dina ögonbryn.).  Dag 2-3 tvättar du endast på morgonen och tar på ytterst lite vaselin. Försök att undvik få skorpor. Följer man tvättråden ovan ska man inte få skorpor. 


Du är INTE en lämplig kandidat för denna behandling om du är:

*  Inte är helt säker på om du verkligen vill gå igenom proceduren

* Gravid eller ammande
* Tidigare bakgrund av Keloids eller Hypertropiskt ärrbildning
* Diabetiker (kräver godkännande från läkare)
* Kemoterapi (bör rådfråga läkare)
* Virusinfektioner och/eller sjukdomar
* Epilepsi
* Pacemaker eller svåra hjärtproblem
* Organ transplantation
* Hudirritationer eller Psoriasis nära det behandlade området (rodnad, solbränna, akne, etc.)
* Sjuk (förkylning, influensa, etc.)
* Botox de senaste 2 månaderna
* Isotretinoin det senaste året
* Hjärtsjukdomar, okontrollerat högt blodtryck, dålig generell hälsa.
* All behandling, medicinering eller sjukdom som kan inverka på immunsystemet/läkningsförmågan gör dig INTE till en lämplig kandidat för denna behandling.



TIDSBOKNING