Hudnyanser spelar roll vid laser och plasma behandlingar

Categories:Uncategorized
Lotta

Hudnyanser spelar roll vid laser och plasma behandlingar. Över Fitzpatrick IV är det svårare med alla typer av laserbehandlingar och plasma bör inte göras alls.

Fitzpatrick skalan ‘

När det gäller tatueringsborttagning, upplever människor med blek hud (Fitzpatrick Types I till III) de bästa resultaten. Det beror på att de är minst sannolikt att utveckla förändringar i hudfärg efter behandling. De kan därför behandlas mer aggressivt, såsom med Nd: YAG vid 532nm (används ofta för behandling av röda och orange tatueringar).

Men när man arbetar med mörkare hudtyper (Fitzpatrick IV till VI) måste extra försiktighet tas eftersom mörk hud kan vara benägen att få pigmentförändringar. Dessa är antingen hyperpigmentering, vilket är att huden blir mörkare av huden, eller vanligare hypopigmentering, vilket är överdriven blekning av hudfärgen. Hypopigmenteringen uppstår på grund av att melaninet avlägsnas på samma sätt som tatueringspigmentet. I de flesta fall är förändringar i hudpigmentering övergående och huden återgår till sin “normala” färg inom 6 till 12 månader.

Mörk hud kan också vara mer benägen för keloidärrbildning.

Den extra vård som behövs med mörkare hudtyper innebär att behandlingstiderna kan vara längre än de med lättare hud. Om du har en mörk hudtyp kan man göra ett pricktest före full behandling. Svart tatueringsfärg är det enklaste och säkraste att ta bort med Nd: YAG vid 1064nm. Men Nd: YAG som används vid 532nm är en mer aggressiv våglängd och det finns en större förekomst av oönskade missfärgningar. I det här fallet skulle vi börja med mycket försiktigt behandling – med en lägre fluens (laser energi) och noggrann övervakning av hur huden reagerar. Eftersom vi skulle använda lägre influenser för mörka hudtyper, betyder det att det totala antalet behandlingar som krävs kommer att vara större.