Microblading – 3D ögonbryn PMULotta
Microblading

Bild och text: Anna Step

3D Microblading – 3D ögonbryn PMU 

3D microblading, även kallat Taffy metoden eller eyebrow embroidery är en relativt ny, manuell metod utav kosmetisk tatuering. Det är den en utav de senaste must-have  för permanent makeup tekniker!  Det anses vara en semi-permanent i jämförelse med den traditionella sättet att tatuera in bryn på. 3D görs genom användning utav ett ytterst tunt blad för att rispa in pigment i översta hudlagret

Eftersom vi sätter färgen närmare ytan så framstår linjerna som klarare och skarpare, ungefär som 3D  tatuering med maskin fast rikare i detalj. Det finns inget ”spill” under huden som när man använder permanent makeup tatueringsmaskiner. Det görs istället med ett tunnare blad (som består utav ca 10-16 små nålar sammansatts till ett blad) för att implementera färg i epidermis. Gör det ont? Det är naturligtvis olika från person till person, de flesta säger att det känns som att noppa ögonbrynen eller bli riven av en kattunge.

Microblading metoden är idealisk

Det är inte bara varje persons ögonbryn som är olika, alla har också olika typ av hud. Därför erbjuder vi olika kosmetiska lösningar för att tillgodose en mängd olika kunder.

Microblading

Låt oss börja med 3D microblading. Detta är definitivt den nuvarande trenden som har tagit permanent makeup till toppen nyligen. Resultaten av 3D microblading ska föreställa riktiga hårstrån, och kan förbättra symetri och form på de befintliga. 3D microblading kommer inte att ersätta  smink för en klient som gillar en mer solid look. Det vackra med 3D microbladingär att det ser naturligt ut när du tex vaknar direkt på morgonen, eller när du  inte har någon smink på, och du kan alltid sminka till dem när du behöver en mer makead look. Även om 3D microbladingär semi permanent, kan resultatet vara ett tag, och det är viktigt att fatta ett noga övervägt beslut att göra bryn. Läkningsprocessen är mycket känslig och olika hudtyper tar inte processen lika bra som andra. Medicinska tillstånd, hudtyp och andra faktorer spelar också in. Ibland måste eftervård anpassas för olika hudtyper så det blir bra.

Kombo bryn

Nästa upp skulle vara en “kombo” Det finns flera anledningar till varför vi kanske skulle köra skuggning/puder manuellt eller med maskin. En kombinationsbryn kan göras genom att göra 3D microblading som strån och lägga till en skuggning / puder effekt. Om det finns områden i dina ögonbryn utan någon naturlig hårväxt, som du vill fylla i, kan vi besluta att lägga till lite skuggning för att tona in var ditt naturliga hår börjar växa.

Om du är någon som har haft dina ögonbryn 3D microbladade strån som vi gjort men bestämmer dig för att du vill ha ett mer fyllt utseende, kan vi lägga till “puder” eller skuggning till din årliga touch up för en uppladdning. Detta kan göra att dina ögonbryn ser mer sminkade ut varje dag. Maskintatueringen varar längre än 3D microblading, och en del hud tenderar att acceptera pigment bättre med skuggning/puder. Skuggning/puder  är ett bra alternativ för kunder vars hud inte behåller eller läker 3D microblading såväl som andra.

Powder brows

görs genom att skugga ögonbrynet i önskad form med en maskin. Det finns inga hårsstån i ett puderbryn,  Detta är ett bra alternativ för kunder som gillar ett mer solid fyllt ögonbryn och också mycket oljig hud som inte behåller hårstrån. Detta skulle också vara ett sätt att arbeta med tidigare tatuerade ögonbryn som är bleka nog för att vi ska överväga att göra nya.  Microblading är inte en effektiv metod för att göra touch-ups på tidigare tatuerade ögonbryn, eftersom du fortfarande ser den gamla tatueringen genom hårsträckorna samt att huden redan är mättad med pigment.

Under en konsultation skulle vi kunna göra en anpassad rekommendation för dina ögonbryn baserat på vilken typ av bryn vi vill göra, dina önskade resultat samt din hudtyp.

Behandlingen

Innan behandling får du en medicinsk enkät som du ska fylla i och vi diskuterar igenom processen. Jag tar ett foto av dig så vi kan studera din symmetri innan. Ingens ansikte är helt symmetriskt och du behöver vara realistisk med dina förväntningar. Därefter så tvättas dina ögonbryn och vi ritar tillsammans upp ett par ögonbryn som passar dig och som du känner dig bekväm med. När vi sen är klara så får du läsa på ett dokument som beskriver efterbehandlingen.

Efter det så börja vi tatuera in ögonbryn stå för strå. Detta görs med en blad med flera vassa nålar på som jag ristar in färgen i din hud med.  När behandlingen är klar så får du med dig ett eftervårdskit hem så du kan sköta dina bryn på bästa sätt. Vi bokar också in en ny tid för återbesöket som bör ske mellan 5-6 veckor

DAGARNA INNAN 3D  behandlingen är det inte rekommenderat att:

* Sola eller använda solarium
* Utföra kosmetiska och estetiska procedurer för ansikte (allt som orsakar hudavlagring)
* Göra någon behandling av ansiktet med laser (microdermabrasion)
* Intag utav alkohol 2 dagar innan – högre risk för blödningar

SAMMA DAG som behandlingen är det inte rekommenderat att:
* Dricka stark kaffe, te eller andra energidrycker (Red Bull)
* Blodförtunnande medicin (aspirin) och acetylsalicylsyra eller andra mediciner innehållande acetylsalicylsyra.

FÖLJ FÖLJANDE FÖRSIKTIGHETSÅTGÄRDER efter behandling 

*Använd inte makeup på det område som behandlats och pannan  förens 7 dagar efter behandling
*Bada inte i klorerat vatten, pool eller basta.
* Gå inte till gymmet på 7 dagar – eftersom svett, speciellt de första dagarna efter tatuering kan öka infektionsrisken och eftersom svett är salt – färgpigment kan läka till en ljusare färg än förväntat.
* Sola inte  solarium på 1 månad, använd därefter solkräm för att skydda pigmenten från UV strålning, eftersom det kan göra tatueringen upp till 50 % ljusare.
* Undvik direkt solljus
* Klia inte i ögonbrynen efter behandling – Skorpan kan klia och genom att klia dina ögonbryn kan du avlägsna pigment och öka infektionsrisken
* Applicera ytterst ytterst tunt lager med den vaselin liknande
krämen du fått med dig hem

Eftervården


* Första dagen: Tvätta med de servetter du fått i ditt eftervårdskit ca 3-5 gånger under dagen för att torka bort lymfvätskan som skapa detta för att det inte ska bli torra sårskorpor. Desto mer torra skorpor, desto sämre läkning av dina ögonbryn. Till natten får du med dig ett par plastplåster att sätta över brynen, detta för att de inte ska torka ut under natten. 

Du är INTE en lämplig kandidat för denna behandling om du är:

*  Inte är helt säker på om du verkligen vill gå igenom proceduren
* Gravid eller ammande
* Tidigare bakgrund av Keloids eller Hypertropiskt ärrbildning
* Diabetiker (kräver godkännande från läkare)
* Kemoterapi (bör rådfråga läkare)
* Virusinfektioner och/eller sjukdomar
* Epilepsi
* Pacemaker eller svåra hjärtproblem
* Organ transplantation
* Hudirritationer eller Psoriasis nära det behandlade området (rodnad, solbränna, akne, etc.)
* Sjuk (förkylning, influensa, etc.)
* Botox de senaste 2 månaderna
* Isotretinoin det senaste året
* Hjärtsjukdomar, okontrollerat högt blodtryck, dålig generell hälsa.
* All behandling, medicinering eller sjukdom som kan inverka på immunsystemet/läkningsförmågan gör dig INTE till en lämplig kandidat för denna behandling.

Den slutliga färgen på pigment kan variera beroende på din hudton. Pigmenten bleknar 10 %-90% under ca 7 dgr efter behadligne och därefter så stabiliseras den i huden. Har du fet/oljig hud kan stråna “flyta ut”. Garantier för det slutliga resultatet  kan inte lämnas, pga olika hudvariationer och kundens eftervård av tatueringen. 

Jag har min utbildning från Nordic Brows by Anna Step 

aSe bilder på bryn på Instagram sidan Candyeye.se 

TIDSBOKNING

Läs de senaste nyheterna här