Om ögonfransarLotta

Håretsväxtcykel

Ögonfransarnas växtcykel

Ögonfransarna har tre olika utvecklingsfaser

Anagenafasen–  tillväxtfasen ,Under tillväxtfasen växer ögonfransen, hårfollikeln blir lång och bullig för att strået ska kunna växa. Denna fas pågår ungefär mellan 30 till 45 dagar.

Katagenafasen -övergångsfasen mellan aktiv och vilande tillväxt. Sedan stannar tillväxten och ögonfrasen går i vila. Follikeln krymer då ihop igen och hårroten växer fast. Denna fas pågår ungefär två till tre veckor

Telogenafasen- Under denna fas börjar en ny ögonfrans att produceras i hårsäcken och börjar sakta att putta ut den gamla ögonfransen. Denna fas pågår ungefär tre till fyra månader. När den nya fransen vuxit ut tillräckligt långt puttas den gamla fransen ut.

Din förlängning kommer att vara i cirka 2-4 veckor om du sköter din nya fransar och tar hand om dem. Kom ihåg att detta är en semi-permanent alltså inget bestående.

Växer hår och naglar fort, växer också dina fransar fort, vilket kortar  ner livslängden jämfört med någon som har långsamt växande ögonfransar.

Din livsstil och vilket arbete du har kommer också att göra en skillnad hur länge de sitter kvar. Arbetar du tex i  ett kök där det finns mycket värme, ånga och olja kommer du att behöva förnya din fransförlängning tidigare än tex en som arbetar i ett luftkonditionerad kontor.

Då och då händer det att man tappar mycket ögonfransar. Ibland så att de bli glipor, vad beror detta på kan man göra något för att  undvika för att det ska bli såhär? 

Tappar man ungefär lika mycket fransar på höger som vänster så beror det bara på att de byter ut sig till nya fina fransar.
Fransarna har en livscykel på ca  2-3 månader.. Det tar 2-3 månader för en frans att växa ut, sedan tappar du den för att en ny frans ska kunna växa ut. Självklart tappar man ju inte alla fransarna på samma gång utan detta händer lite hela tiden, varje dag.. Därför märker man oftast inte av det.  Du byter fransar med ca 6v mellanrum, så på 3v är det fullt normalt att tappa 50%. Dock kan man ha en period då man tappar mer än vanligt.

Precis innan man tappar fransarna, ca 2 veckor innan så är de alltid som finast. De är tjocka, långa och fylliga oftast.  Sedan kan de bli glesa och spretiga,.

Normalt så tar det ungefär 4-8 veckor för fransarna att växa ut till sin fulla potential igen.

Stress: 

Utsätter man kroppen för stress under en längre tid brukar det visa genom att man tappar mer hår än vanligt, det gäller i vissa fall även ögonfransarna. Detta kan även förekomma vid plötsliga förändrade livsförhållanden. Den förändring som sker i kroppen är att hårsäckarna går för tidigt in i vilofasen. Detta medför att man tappar mer ögonfransar än vanligt efter någon månad. Oftast är detta inget att oroa sig för utan fransarna brukar börjar växa ut igen när man psykiskt mår bättre.

Hormonförändringar:

Dessa kan vara orsakade av graviditet, barnafödsel, p-piller eller bristande funktion i sköldkörteln.

Medicinering:

Även vissa mediciner kan orsaka att man tillfälligt tappar ögonfransarna. Dessa kan vara mediciner mot gikt, reumatism och högt blodtryck.

Se vidare hur du tar hand om dina fransar bäst på  sidan om underhåll och rengöring