Lotta

Laserborttagning och sol
BILD:Nettan Kallin

Tidigare har laserborttagning haft dålig rykte pga många trott att det inte fungerar eller tar otroligt många sessioner för att få en skillnad. Nu vet man att det är en hel del faktorer som spelar in, dvs ålder på tatuerigen, vart den sitter, immunsystem etc.. Och solexponering är en väldigt viktig faktor, solens UV strålar kan vara

Vi får ofta och allra helst i dessa tider frågan om solning i samband med tatueringsborttagning. I den här artikeln kommer jag redogöra hur sol exponering påverkar din tatueringsborttagning.

Vi vet redan att ett hälsosamt leverne och starkt immunsystem hjälper till med läkningen av laserborttagning. Men solexponering är också värt att veta om. Det är melanin som suger upp strålningen i huden och gör den mörkare för att skydda den mot strålningen.

SOLENS EFFEKT PÅ HUDEN

Att sola är väl bland det bästa som finns för oss som lever i ett solfattigt land halva året. Vi vill alla få en hälsosam gyllenbrun färg. Solen ökar produktionen av vitamin D och melanin i kroppen. Vitamin D har många goda egenskaper. Den hjälper oss absorbera kalcium och järn, öka ämnesomsättningen och reglera vårt immunförsvar.MELANIN

Den ökade produktionen av melanin i kroppen gör att huden blir mörkare, solbrun eller bränd. Pga av att den påverkar huden på det sättet  tar inte din hud emot laserstrålarna på samma sätt som när du inte är solbränd,  och det gör det svårare att nå tatueringspigmenten under ytan. Det bästa är att hudens hudton är så nära den naturliga hudtonen som möjligt när man lasrar en tatuering. Ju mörkare solbränna desto fler behandlingar kan det ta för att ta bort tatueringen. Den ökade mängden melanin kan göra så du har lättare för brännskador, huden är skörare efter solbad.

SOLBAD FÖRE OCH EFTER BEHANDLING

Det bästa är att vänta minst 2 veckor före och efter behandling, gärna upp till en månad både före och efter. Du vill ju bli av med din tatuering och vill ha bästa möjliga resultat. När tatueringen väl är borta kan du ligga i solen så länge du vill. Att ustätta det lasrade område för stark sol, värme såsom solbad, bastu, Jacuzzi, hård träning kan orsaka blåsor och skador på huden som i sin tur medför längre läkning och kan även innebära ärrbildningar.


SOLARIE

Vänta helst 4 veckor innan du lägger dig i ett solarie efter laserbehandling. Det kan hända att du får göra flera laser borttagningar och exponering av artficiella solkällor kan göra att behandlingarna tar längre tid. Det kan tom orsaka för tidigt åldrande på känsliga hudområden, vilket kan se ännu värre ut än den ursprungliga tatueringen.


EFTERVÅRD

 • Håll området rent och torrt – tvätta händerna före du rör det behandlade området. Gör rent dagligen med en mild tvål och kallt vatten, badda torrt med ren handduk.
 • Klia inte och plocka in på det behandalde området och håll det borta från djur och små barn. (smittorisken)
 • Håll det torrt och ha inga krämer förutom den du får med eller aloe vera om det skulle klia eller bli väldigt torrt.
 • Låt det andas!! Tillåt det behandlade området att luftas och ha bara tunt bandage om det kräver så (mycket blåsor tex). Ha ingen åtsittande kläder över området.
 • Håll dig borta från solen och ha solskydd (SPF 30) när du är ute.
 • Använd inte bastu, jacuzzi eller solarier.
 • undvik hård träning de första 24-48 timmarna, utan låt kroppen läka.
 • Drick mycket vatten, 6-8 glas vatten om dagen.


SIDEFFEKTER

 • Blåsor kan komma och är normalt. Blåsor arbetar för att skydda din hud från infektion och kommer försvinna efter 3-5 dagar. Om blåsan är större än en krona, så kan du försiktigt desinficera en nål och ta ett litet litet hål intill hudkanten för att tömma blåsan. Det är bättre än att du råkar skrapa sönder den under tex natten.
 • Svulland efter behandling är normalt. Ta och kyl ner området med is (en handduk emellan isen och din hud) hjälper att lugna inflammationen – svullnaden försvinner oftast efter ett par dagar.
 • Rodnad kan finnas under de första 3 dagarna efter en behandling och området känns solbränt.
 • Klåda är också en vanlig effekt, men det är viktigt att inte klia eller irritera området. Is och kyla kan användas för att lugna klådan.
 • Torrhet och flagning kan förekomma, detta kan också få tatueringen att se mörkare ut- det försvinner när lasringen har läkt och tatueringen ser ljusare ut. Ta aldrig bort en skorpa för det kan orsaka ärr.
 • Infektioner är förekommer i stort sett aldrig (jag har aldrig haft någon) men om det skulle förekomma, ökad smärta eller kvarstående rödhet, bör vårdcentral uppsökas.